;

FOTOVOLTAİK SİSTEMLER LABORATUVARI

Fotovoltaik Güç Sistemleri Laboratuvarı, üniversitemizde, kamu kurulușlarında ve sanayide çalıșan araștırmacılar için modern test, ölçme ve analiz cihazlarının yer aldığı aşağıdaki çalışma konularında bilimsel araştırma, test ve ölçüm laboratuvarıdır. Ulusal ve uluslararası kriter ve standartlara uygun araștırma ve ölçümleri gerçekleștirmek üzere yapılandırılması ve belgelendirilmesi planlanan Fotovoltaik Güç Sistemleri Laboratuvarı, Teknokent, sanayi ve üniversite yapısı ile koordineli çalışarak üniversitemizin ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini arttırmayı, özel ve kamu kurulușlarının araștırma olanaklarını geliştirmeyi hedeflemektedir. Fotovoltaik Güç Sistemleri Laboratuvarı, 110 m2 alanda yüksek lisans, doktora, post doktora çalışmalarının gerçekleştirilmesi için 4 adet araştırma masası ile bir adet 8 kişilik toplantı odasına sahiptir. Laboratuvar genel itibariyle Güneș Enerjisi Santrallerinde kullanılan güç elektroniği devrelerinin tasarımının, geliștirme ve performans testlerinin yapılabileceği, uzaktan izleme ve kontrol sistemlerinin de geliştirildiği alt yapı, ölçme ve test düzeneklerine sahip olacaktır. Fotovoltaik Güç Sistemleri Laboratuvarında Fotovoltaik Güneș Enerjisi Santrallerinde kullanılan Fotovoltaik Paneller, Inverterler, Konvertörler ve diğer elektriksel komponentlerin testleri ve Güneș Enerjisi Santrallerinde ve Elektrik Șebekesi tarafında olușan elektriksel etkilerinin incelenmesi amaçlı laboratuvar alt yapısının olușturulması amaçlanmaktadır. Ülkemizin artan Güneș Enerjisi Santrali kurulumlarıyla beraber, süreç içinde santrallerin performansını arttıracak hususlar veya olușabilecek sorunları önlemeye yönelik gerekli adımların atılması açısında Fotovoltaik Güç Sistemleri Laboratuvarı, ülkemiz için önemli bir laboratuvar alt yapısı ve ölçüm hizmeti imkanı sağlayacaktır. Fotovoltaik Güç Sistemleri Laboratuvarı bünyesinde yapılacak inverter/konvertör test düzeneği alt yapısı ile EN 50530 Standardına göre gerekli testlerin yapılması ve bu alanda akredite olması planlanmaktadır. PVLAB'da güneş enerji sistemlerinin modellenip döngüde donanım desteği (Hardware-In-The-Loop) Speedgoat HIL simülatörü ile gerçekleştirilebilmekte ve 10 kW'a kadar solar pompa motor sistemlerinin dinamo testleri yapılabilmektedir.